Защо да упражняваме интимните мускули?

8 януари 2022
Защо да упражняваме интимните мускули?

Тази статия е за ролята на силните интимни мускули, необходими за здравето на жените, колко е важно да се укрепват тези мускули за повече чувствителност и развитие на оргазъм, както и за ролята на мускулите при бременност, раждане и възстановяване след това.

 

Днес много жени се занимават със здравето и красотата си, като редовно посещават фитнес клубове, СПА процедури и салони за красота, където изпробват най-новите терапии. Всяка от нас се опитва да изглежда стройна, привлекателна и секси. Често се гледаме в огледалото и се възхищаваме на резултатите от тренировките си и сме доволни, че усилията ни не са били напразни.

 

Влагаме много усилия, време и пари във външния си вид и за укрепване на мускулите на тялото си, НО напълно забравяме за една МНОГО ВАЖНА ГРУПА МУСКУЛИ, за която малко се пише и говори и която не се вижда когато сме пред огледалото – а именно мускулите на тазовото дъно или интимните мускули... Въпреки че именно от тези мускули зависят здравето, сексуалността и самочувствието на жените!!!
 
 

Мускулите на тазовото дъно наподобяват хамак от преплетени мускули, който се закрепя от срамната до опашната кост и носи тежестта на вътрешните ни органи. Заседналият начин на живот, както и липсата на оргазми, които поне да причиняват рефлекторно свиване на вагината, водят до факта, че тези мускули на практика почти не се упражняват.

 

В тази статия ще говорим защо е толкова важно да укрепваме интимните си мускули и какви последствия ни очакват в бъдеще, ако не започнем още днес да обръщаме необходимото внимание на мускулите на тазовото си дъно.
 
 
 

ЗДРАВЕ

Напоследък в медицинската литература (и не само) се обръща значително внимание на заболяванията, причинени от застой на венозна кръв в малкия таз. Повечето от вас знаят какво е ХЕМОРОИД или "варикоцеле", но колко са се замисляли коя е основната причина за тези заболявания и как могат да бъдат предотвратени?

 

Както знаете, венозната кръв е кръв, която се връща към сърцето през вените. С изключение на кръвта в белодробните вени, венозната кръв е лишена от кислород и се обогатява с въглероден диоксид в резултат на тъканния газообмен.

 

Вените, за разлика от артериите, нямат собствени мускули. Те не могат да се свиват, за да насочат кръвта в желаната от тях посока. Обикновено кръвта се връща към сърцето през вените, като преодоляват силата на гравитацията. Оказва се, че кръвта тече през вените отдолу нагоре.

 

Способността на кръвта да се „издига“ през вените се постига чрез едновременното действие на няколко механизма.

 

Първият е налягането на кръвта от артериите. Но артериите имат най-малък принос за притока на кръв обратно към сърцето.

 

Вторият е механизъм, че вените са разположени в човешкото тяло по протежение на мускулите. Когато мускулите работят, те притискат и отварят вените, като действат като помпи и помагат на кръвта да тече нагоре по вените. Мускулите притискат дълбоките вени и изтласкват кръвта към сърцето. Ако мускулите почиват повече, отколкото работят, тогава те не избутват кръвта и тя започва да се движи само поради натиска на сърцето и кръвта от артериите. В резултат на това вените с времето започват да стават „мързеливи“: стените на вените стават по-малко еластични и издръжливи, а клапите във вените започват да атрофират.

 

Повечето днес живеем в големите градове и работим в офис, а напоследък дори сме в постоянен хоум офис, като прекарваме значителна част от деня в седнало положение, а често сме дори неподвижни по над 8 часа на ден. Това води до факта, че венозната кръв трудно се връща към сърцето и следователно тъканите и органите получават по-малко артериална кръв. В тази ситуация органите в малкия таз страдат най-много от застоя на венозна кръв. И в резултат на това ИМАМЕ ПОСТОЯННО ВЕНОЗНА КРЪВ В МАЛКИЯ ТАЗ, което допринася за развитието на различни инфекции, микроби и токсини.
 
 

Съществува пряка връзка между застоя на кръв във вените и различни патологии в гинекологията, които водят до безплодие, спонтанен аборт и прекъсване на бременността. Нарушаването на нормалното кръвообращение в малкия таз може да доведе до влошаване на функциите на матката. Също така, поради повишаване на налягането и стагнация на кръвта във вените на малкия таз и венозните плексуси на ректума, възниква ХЕМОРОИД.

 

Интимната гимастика е задължителна, ако искате да поддържате женското си здраве в продължение на дълги години. В резултат на упражнения за укрепване на интимните мускули се подобряват кръвообращението и метаболитните процеси. При извършване на специални упражнения се отваря голям брой от най-малките кръвоносни съдове, което води до подобряване на храненето на тъканите. От своя страна, в тъканите, които са добре снабдени с хранителни вещества, инфекциозните процеси се елиминират по-бързо, процесите на заздравяване и възстановяване се ускоряват.

 

Чрез укрепване на интимните мускули жената не само помага за подобряване на кръвообращението, но и създава силна опора за вътрешните си органи, тъй като мускулите на тазовото дъно поддържат тежестта на всички коремни органи и органите в малкия таз. Ако интимните мускули са слаби, те престават да изпълняват поддържащата си функция и в резултат на това органите се спускат надолу и/или пада извън влагалището. Обичайно е да се говори за пролапс (смъкване), когато някоя част от влагалището или матката е изместена в лумена на влагалището или извън него. Когато се смъква предна влагалищна стена може да се смъкнат и пикочният мехур с уретрата (отпред), а при задна влагалищна стена ректума (отзад), понякога дори и бримките на тънките черва могат да изпаднат извън нас.

 

ПОЛЕЗНО: ЗАПОЗНАЙ СЕ С ТРЕНАЖОРА ULTRA 20 V2 ЗА ВСИЧКИ ВИДОВЕ СМЪКВАНЕ И СЛЕД ОПЕРАЦИЯ!

 

В началните етапи отпускането на интимните мускули не причинява дискомфорт. Само по време на сексуална активност се променят усещанията (вагината става по-широка). С течение на времето се появяват оплаквания като уринарна инконтиненция (изпускане на урина), хронични възпалителни заболявания на влагалището, цистит, патологично течение от гениталния тракт. Продължителното консервативно лечение не носи желания резултат. И всичко е свързано с факта, че стените на влагалището излизат извън границите на гениталната цепнатина, като те са постоянно в контакт с бельото и ректалната област.

 

Съвременната медицина посочва следните основни причини за отпускане и смъкване (пролапс) на женските полови органи (смъкване на вагиналните стени и пролапс на матката):

  • Разкъсвания на вагината и перинеума по време на раждане;
  • Вродена патология на съединителната тъкан (дисплазия).

 

И в първия, и във втория случай се наблюдава отслабване на ВРЪЗКАТА МЕЖДУ МУСКУЛИТЕ НА ТАЗОВОТО ДЪНО, МУСКУЛИТЕ ОТСЛАБВАТ И СПИРАТ ДА ПОДДЪРЖАТ ОРГАНИТЕ НА МАЛКИЯ ТАЗ ОТДОЛУ. Това води до факта, че стените на влагалището започват постепенно да се спускат отгоре в посока надолу (отпускане на стените на влагалището), като накрая излизат извън гениталния процеп. Впоследствие това може да доведе и до пълно изпадане на матката извън влагалището. 

 
нормално положение
Нормално положение на органите в малкия таз
 
 

Както можете да видите на фигурата по-горе, пикочният мехур се намира пред влагалището, а ректума е отзад. Основата на тазовото дъно е изградена от мускули, които обикновено са плътно съединени в центъра на перинеума.

 

Пролапсът на гениталиите (по-специално пролапсът на матката) е изместването на "женските" органи надолу. Може да се измести целият орган или някоя от неговите стени. Според статистиката в Русия честотата на смъкване на матката и влагалището е 12-30% при жените раждали повече от 1 път и 2% при жени, които дори не са раждали!

 

Според наличната медицинска литературата рискът от операция за коригиране на пролапса на влагалището и матката през живота на жената е приблизително 11%.

 

В медицинските термини, които обозначават изпадането на гениталиите, присъства окончанието „целе“ (цистоцеле (- изпъкване на задната стена на пикочния мехур в лумена на влагалището), цистоуретроцеле (- комбинация от цистоцеле с изместване на проксималната уретра), ректоцеле (- изпъкване на ректума в лумена на влагалището), ентероцеле (- изпъкване на бримката на тънките черва в лумена на влагалището).
 
 
Цистоцеле
 

Цистоцеле (смъкване на пикочния мехур)

 

Ентероцеле

Ентероцеле (изпъкване на бримката на тънките черва)

 

 

Ректоцеле

Ректоцеле (смъкване на ректума)
 

Смъкване на матката

Смъкване на матката
 
 

 

Положението на органите в малкия таз (от отпускане на влагалището и смъкване на матката, до неговата изключителна степен: изцяло изпадане на матката извън влагалището) обикновено се оценява субективно по скала от 0 до 3 или от 0 до 4 степени.

 

В резултат на това можем да заключим, че тазовото дъно е "конструкция" от мускули, връзки и съединителна тъкан, която държи тазовите органи в правилното положение: пикочния мехур, пикочния канал, матката с придатъците, вагината, ректума. Ако мускулите и връзките в тазовото дъно са отслабени, разтегнати или повредени, тазовите органи, а понякога и коремните органи (червата), падат и дори могат да изпаднат през вагината.

 

За да могат многобройните проблеми, свързани с пролапса (смъкването), да преминат е необходимо жената да укрепи и развие мускулите на тазовото си дъно. Разработената и доказана техника за укрепване на интимната мускулатура на Й. Корнев, изобретателят на тренажора VAGITON, ще ви помогне за най-важното, а именно ПРЕВЕНЦИЯ НА ПРОЛАПСА на стените на влагалището и матката, когато смъкването все още не е започнало. Никога не трябва да забравяте, че без тренировка мускулите на тазовото дъно престават да изпълняват своята НАЙ-ВАЖНА функция – да поддържат вътрешните ни органи.

 

 

ОРГАЗЪМ

 

Тренировките, насочени към укрепване на интимните мускули, допринасят не само за подобряване на здравето на жените: подобряване на кръвообращението и метаболитните процеси, укрепване на лигавицата, повишаване на устойчивостта към полово предавани болести, минимизиране на риска от пролапс на органите на малкия таз, но и за създаване на достатъчно стимулиране на нервните окончания, което води до по-вероятно начало на вагинален оргазъм. Според статистиката 17% от жените, които са правили секс в продължение на 5 или повече години, не изпитват оргазъм, а при прекъснат полов акт (много двойки използват този метод на защита), само 37% от жените получават сексуално удовлетворение. Проучванията, проведени в тази област, показват, че по правило жените, които не са получили оргазъм от полов акт, се оплакват от чувство на неудовлетвореност, нервна възбуда и обща депресия. Всъщност липсата на сексуално освобождаване (при наличие на сексуална възбуда) може да доведе до невроза, истерия, смущения в месечния цикъл, в бъдеще - до развитие на невротично състояние, намаляване на сексуалното желание, да предизвика отвращение към секса като цяло или към партньор в частност.

 

ПОЛЕЗНО: ИСТОРИЯТА НА ИРИНА С ПРЕПОРЪКИ ЗА ПОВЕЧЕ УСЕЩАНИЯ 

 

За да разберем как развитите интимни мускули влияят върху способността на жената да изпитва оргазъм, е необходимо да се разбере физиологията на самия оргазъм.

 

Централният мозъчен център, който регулира сексуалните рефлекси, е центърът на оргазма, който е отговорен за регулирането на определени функции на периферната нервна система.

 

Например, периферната нервна система командва работата на жлезите, включително жлезите с вътрешна секреция, контролира мускулите на органите, а също така отговаря за „изправността“ на вградените в тях системи, които възприемат външни и вътрешни стимули. Чрез тези системи нервните импулси се предават към мускулите и жлезите и възникват ответни реакции на тези стимули. Като говорим за външните стимули, засягащи центъра на оргазма, е необходимо преди всичко да се подчертаят тактилните действия – докосването, въпреки че психичните фактори играят също толкова важна роля - мисли, желания, въображение.

 

Като говорим за физически и психологически въздействия, които се трансформират в нервни импулси, които влизат в мозъка, е необходимо да се подчертае значението на ритъма. Ритъмът е особено действие на центъра за оргазъм. Благодарение на ритъма се задейства верига от необходими реакции и сексуалното напрежение е напълно освободено. С помощта на ритъма можете да форсирате собствената си реакция или реакцията на партньора си, като ускорявате ритъма на външните въздействия (триене, целувки) и умело използвате ритмичните контракции (съкращения) на интимните мускули.

 

От "водещия" център в мозъка - центъра на оргазма - нервните импулси по проводими разклонения отиват към рецепторите на гениталните органи и други "сексуални" рецептори. Снопчетата от нервни влакна, които изграждат разклоненията („пътеките“), задвижват сексуалните импулси през гръбначния мозък почти до сакрума (до долната част на гърба) както при мъжете, така и при жените, а някои от тези импулси вече са в горните части на гръбначния мозък, „изпъкват“ и се втурват през така наречения симпатиков ствол към пениса при мъжете и клитора при жените.

 

Когато жената се научи да стяга и отпуска мускулите на влагалището правилно, това ще даде възможност да се засилят и сексуалните импулси, преминаващи от гениталиите към центъра на оргазма в мозъка. Центърът на оргазма реагира предимно на периодични импулси. Следователно, когато контролираме работата на интимните мускули, е възможно да се увеличи интензивността на импулсите по време на мускулно свиване и съответно да се намали - по време на отпускане (релаксация).

 

Тъй като по време на полов акт се задава определен ритъм на триенето, ритмичните контракции на мускулите на вагината и перинеума могат значително да увеличат интензивността на тактилните стимули (възприятия чрез докосване).

 

Отпускането на мускулите на тазовото дъно по време на полов акт свежда до минимум ефективността на сексуалните въздействия. Способността на жената да подчинява работата на интимните мускули на своята воля значително обогатява нейните възможности и усещания в интимния живот.

 

 

РАЖДАНЕ

 

Преживяването на бременност е един от най-предизвикателните и възнаграждаващи процеси, през които трябва да преминете като жена. С всички промени, които изпитвате както емоционално, така и физически, не е изненада, че тазовото ви дъно не е освободено от изменения! Като говорим за ролята на интимните мускули в живота на жената, не може да не се отбележи значението на тази мускулна група за износването на бременността, раждането и възстановяването след раждане.

 

Процесът на раждане е действие на мускулите. При положение, че интимните  мускули са развити и подлежат на контрол и при положение, че жената може правилно да следва инструкциите на специалистите за отпускане и компресиране на определени мускули, този процес ще завърши безболезнено за нея и детето.

 

Всъщност мускулите на тазовото дъно помагат да завъртите главата на вашето бебе в правилната позиция за раждане, като същевременно поддържат тежестта на нарастващата матка.

 

Добре тренираните мускули на малкия таз са полезни за плода тъй като извършват  постоянен и естествен масаж, докато се свиват и отпускат. Колкото по-еластични са мускулите (тоест умеете да ги отпускате максимално), толкова по-лесно и безболезнено е раждането, и толкова по-малък е рискът от разкъсвания и епизиотомии.

 

Раждането е сериозно изпитание за организма на всяка жена. По време на бременността и в резултат на естествено раждане интимните мускули са силно разтегнати. Разбира се, част от възстановяването на мускулите е заложено в човека, но това не винаги е достатъчно. Уникалният и лесен за използване тренажор VAGITON е създаден да развива и укрепва интимните мускули, но и да предвижда развитието и на коремните мускули, както и на други мускули съседни на вагиналните.

 

Скъпи дами!

Наистина се надяваме, че след като прочетете тази статия, ще осъзнаете важността и необходимостта от укрепване на интимните женски мускули. Когато укрепвате и развивате интимните си мускули, ще придобиете самочувствие, здраве, младост, женственост и сексуалност!!!

 

 

..........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

 

Автор: Яна Чебатарева, сертифициран руски инструктор по интимни мускули и даоистки практики

Превод и редакция: Галина Начкова, сертифициран женски уелнес коуч и консултант по тазово дъно

Консумацията на твърде много захар и въглехидрати, води до обостряне на състоянието

прочети още

Средно качваме по 2 килограма всяка Коледа. Представете си „планините“ от храна, вредни напитки и сладки изкушения, които ни очакват.

прочети още

Всички знаем какво е хемороид, но колко от нас се замислят коя е основната причина за заболяването и как може да се предотврати?

прочети още