Защо футболистите СТРАДАТ ОТ БОЛКА В ТАЗА

25 ноември 2022
Защо футболистите СТРАДАТ ОТ БОЛКА В ТАЗА
Креатин, протеинова добавка, упражнения на Кегел и йога помагат при контузии -- статия от рубриката "Женски Тайни" във в. "Галерия"

 

Световното по футбол тече с пълна сила и за да сме полезни със съвети на мъжката част, в тази рубрика ще говорим за здравето на спортистите и по-специално футболистите.

 

Всички сме наблюдавали как футболистите падат на терена в агония от привидно лека контузия, но има ли нещо повече от това, което виждаме на пръв поглед?

 

Бедрата и таза на професионалистите са подложени на голямо напрежение по време на тренировки и мачове. Футболът изисква много завъртане, бързо ускоряване, скачане, бягане, забавяне и разбира се, ритане.

 

Нараняванията, които разглеждаме по-долу, са често срещани и при професионалните футболисти, и при аматьорите. Тези контузии могат да сложат край на спортната им кариера, плюс да добавят непрекъсната и изтощителна болка в таза.

 

 

Разтягане на слабините

Привеждащите мускули на вътрешното бедро свързват бедрената кост с пубисната кост. Когато футболист рита, тези мускули се удължават, докато кракът се движи нагоре. Когато се рита многократно, това може да натовари мускула. Добавеното бързо ускорение и забавяне на футболиста добавя допълнително напрежение и след много ритания, мускулите в крайна сметка могат да се разкъсат. Това нараняване се нарича разтежение на слабините и представлява малко под 5% от нараняванията, свързани със спорта. 

 

 

 

Остеит на пубиса

Това е състояние, при което има възпаление, където дясната и лявата срамна кост се срещат в долната предна част на таза. Той свързва краката с горната част на тялото, като поддържа червата, пикочния мехур и вътрешните полови органи. Всеки път, когато футболистът рита топката, тазът му се извива. Това многократно натоварва ставата, където се срещат срамните кости или пубисната симфиза. Тази става може да се възпали, което причинява състояние, наречено остеит на пубиса.

 

Най-очевидният симптом за възпалението е болка в мускулите на вътрешността на бедрото, болка в слабините и долната част на корема. Ритането повече от едната страна може да причини мускулен дисбаланс между бедрата и корема, и да влоши нараняването. Остеит на пубиса представлява 5% от всички наранявания на футболистите.

 

 

 

Атлетична (спортна) пубалгия

Причинява се от усукващо движение, което уврежда сухожилията, които свързват косите мускули на долната част на корема с пубисната кост. По този начин сухожилията могат да се отделят от костта, което води до слабост на мускулите на тазовото дъно. Това е нараняване на меките тъкани на мускулите в долната част на корема и слабините и често се усеща повече само от едната страна на таза. Атлетичната пубалгия често е наричана неправилно „спортна херния“!

 

 

 

 

Херния в слабините

Могат да се появят не само от упражнения и спорт, но и при повдигане на тежки предмети или напрежение в резултат на запек.

 

Тя е много честа при футболистите. Появява се там, където има слабо място в коремните мускули. Футболистът усеща обща болка в слабините дълго време преди да се появи хернията. Ако спортистът продължи активно с упражненията, независимо от болката, един от тазовите органи или тъкан може да премине през мускулния слой и да изпъкне болезнено под кожата като херния.

 

 

 

Увреждане на тазовото дъно

Интимните мускули претърпяват значително увреждане по време на упражнения с голямо натоварване. Това е при всяко действие когато двата крака на футболиста са над земята или се приземяват тежко върху нея. Когато и двата крака стъпят обратно силно на земята, натискът се изстрелва към таза, натоварвайки и наранявайки тазовото дъно. 

 

 

Редовните упражнения са съществени за доброто сърдечносъдово здраве и поддържането на сила на спортистите. Въпреки това е важно да се почива често, преди да се тренира отново. Ако почувствате болка по време или след тренировка, от която не се възстановявате лесно, помислете за: прием на креатин и протеинова добавка – за възстановяване от увреждане и мускулен тонус. Също така прием на витамин D – забавя естественото стареене на скелета и намалява честотата на фрактурите; увеличаване на периодите на почивка за възстановяване на тялото. Полезни са също упражненията за укрепване на мускулите на тазовото дъно (упражнения на Кегел с тренажор) – за да се предотврати мускулен дисбаланс и да се осигури по-добра опора, както и тези за разтягане и йога – за укрепване на мускулите, подобряване на гъвкавостта и избягване на мускулната скованост, особено във вътрешната част на бедрото.

 

 

 

Пишете ми за темите, които искате да коментираме в рубриката "Женски Тайни" във в. "Галерия" на nachkova.gallery@abv.bg 

 Галина Начкова е автор на рубриката "ЖЕНСКИ ТАЙНИ" във в. "ГАЛЕРИЯ!

 

Галина е основател и собственик на онлайн платформата Kegel8 България (www.kegel8.bg), консултант по женско здраве и тазово дъно, сертифициран уелнес коуч, ментор, автор и водещ на обучения за жени.

 

 

..........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

 

Статията има за цел да ви предостави полезна информация и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете каквото и да е лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.

 

ОЩЕ ПОЛЕЗНИ СТАТИИ:

ПОДОБРЯВАНЕ НА ПОТЕНТНОСТТА - ИМА НАЧИНИ!

 

КАК ДА СЕ ГРИЖИТЕ ЗА ПРОСТАТА?

 

 

KEGEL8 V за МЪЖЕ - тренажор с електростимулация

 

ТРЕНАЖОР ЗА КЕГЕЛ УПРАЖНЕНИЯ С ПРОГРАМИ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И ПОДОБРЯВАНЕ НА ПОТЕНТНОСТТА!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Консумацията на твърде много захар и въглехидрати, води до обостряне на състоянието

прочети още

Средно качваме по 2 килограма всяка Коледа. Представете си „планините“ от храна, вредни напитки и сладки изкушения, които ни очакват.

прочети още

Всички знаем какво е хемороид, но колко от нас се замислят коя е основната причина за заболяването и как може да се предотврати?

прочети още