Защо мъжете се изпускат след операция на ПРОСТАТАТА?

22 юли 2022
Защо мъжете се изпускат след операция на ПРОСТАТАТА?
90% от представителите на силния пол страдат от инконтиненция след радикална простатектомия -- статия за в. "ГАЛЕРИЯ"

 

 

Продължаваме темата за простата и здравето на мъжкото тазово дъно! Често, когато става въпрос за интимните мускули, е по вероятно да ги асоциираме с женската анатомия. Нека не забравяме, че мъжете също имат тазово дъно! При тях то поддържа пикочния мехур, простатата (където се произвежда част от спермата) и ректума. Мъжете имат само два канала, които излизат от тялото: уретралния канал (излизат урината и спермата) и аналния канал (излизат изпражненията и газовете). 

 

Точно както при дамите и господата могат да имат редица дискомфорти в областта на тазовото дъно, например болка в таза или заболявания на простата, като доброкачествена хиперплазия, известна още като уголемена простата, или рак на простатата. 

 

Радикалната простатектомия е обичайна процедура, която се използва за лечение на рак на простатата. Тази операция включва отстраняване на жлезата и раковата тъкан, като обикновено това се извършва с лапароскопска или роботизирана хирургия. 

 

Този вид операция дава добри резултати за отстраняване на рак, но много често след това тя причинява стрес инконтиненция (изтичане на урина при кихане, кашляне, навеждане, повдигане, резки промени в позицията на тялото). Изпускането е най-честият страничен ефект при 90% от пациентите след радикална простатектомия. 

  

Има няколко рискови фактора, които увеличават възможността за развитие на инконтиненция при проблеми с простата. Това са възраст, по-висок индекс на телесна маса (ИТМ), диабет и предходна операция на простатата. 

 

Тренировката на мускулите на тазовото дъно (упражненията на Кегел) е първият възможен вариант за лечение на изпускане в следствие на простатектомия. Въпреки това много мъже срещат трудности да изпълняват правилно упражненията за интимните мускули без помощ. Затова, ако до няколко седмици не се установи напредък и „течовете“ не намаляват, като втора стъпка трябва да се премине към упражнения с електронен тазов тренажор. Уредът има програми за възстановяване, връщане на контрола над мехура и подобряване на ерекцията. Тренажорът работи сам, като безопасно съкращава и отпуска интимните мускули на 90%. Така упражненията на Кегел се изпълняват без грешка и с течение на времето настъпва оздравяване и подобрение 

 

Може да се започне с упражненията за тазовото дъно още ПРЕДИ операцията. Проучване установи, че мъжете, които са тренирали интимните си мускули, започвайки 5 седмици преди операцията, са имали значително по-малък шанс да получат изпускане 3 месеца след операцията.  

 

Силата на тези „невидими“ мускули може да се поддържа подобно на всеки друг мускул в тялото. Практични съвети как може да се намерят точно интимните мускули:
 

  1. Бедрата, задните части и коремът се отпускат. За целта първо се открива най-удобната поза – в седеж, изправено или легнало положение. 

  2. Стягат се мускулите около ануса, все едно се задържат газове – след това се отпускат. Но БЕЗ да се стискат задните части, мускулите на корема или бедрата. 

  3. Визуализира се процеса на уриниране, като целта е мислено да се спре и да се отпусне струята. НЕ се прави когато наистина има уриниране, тъй като може да настъпят проблеми. 

  4. Поставят се върховете на пръстите върху кожата зад скротума, за да се провери дали се ангажират правилните мускули. Ако се използват точните мускули, те се повдигат под пръстите всеки път щом се стегнат. 

 

 

ПОЛЕЗНА СТАТИЯ: Как се правят Кегел упражненията за мъже?

 

 

Пишете ми за темите, които искате да коментираме в рубриката "Женски Тайни" във в. "Галерия" на nachkova.gallery@abv.bg 


Автор:
Галина Начкова, Kegel8 България

 Галина Начкова е автор на новата рубрика "ЖЕНСКИ ТАЙНИ" във в. "ГАЛЕРИЯ!

 

Галина е основател и собственик на онлайн платформата Kegel8 България (www.kegel8.bg), консултант по женско здраве и тазово дъно, сертифициран уелнес коуч, автор и водещ на обучения за жени.

 

 

..........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

 

Статията има за цел да ви предостави полезна информация и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете каквото и да е лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.

 

 

ОЩЕ ПОЛЕЗНИ СТАТИИ:

ПОДОБРЯВАНЕ НА ПОТЕНТНОСТТА - ИМА НАЧИНИ!

 

КАК ДА СЕ ГРИЖИТЕ ЗА ПРОСТАТА?

 

 

KEGEL8 V за МЪЖЕ - тренажор с електростимулация

 

ТРЕНАЖОР ЗА КЕГЕЛ УПРАЖНЕНИЯ С ПРОГРАМИ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ СЛЕД ОПЕРАЦИЯ!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Консумацията на твърде много захар и въглехидрати, води до обостряне на състоянието

прочети още

Средно качваме по 2 килограма всяка Коледа. Представете си „планините“ от храна, вредни напитки и сладки изкушения, които ни очакват.

прочети още

Всички знаем какво е хемороид, но колко от нас се замислят коя е основната причина за заболяването и как може да се предотврати?

прочети още